FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.
Ecotorq EU6 Yerli Kamyon Motoru ve Egzoz Filtreleme Sistemi Geliştirilmesi
Ford Otosan’ın ülkemize armağan ettiği bu ürün, İnönü Fabrikası’nda üretmeye başladığı, Euro-6 emisyonlarını sağlayan, yakıt tüketiminde sınıfında lider, dünya pazarları için rekabetçi, güç ve silindir hacmi bakımından global beklentileri karşılayan ve Cargo kamyonlar ile dünyaya açılan 12.7 L Euro-6 Ecotorq motorudur.
Proje, endüstride referans olacak sürede ve rakiplerine kıyasla çok geniş kapsamla tamamlanmıştır. Euro-6 limitlerinin sağlanmasında zorunluluk olan motor sonrası egzoz gazı arındırma sistemi EGAS, tüm dünyada öncü sistem tedarikçileri tarafından geliştirilirken, bu projede Ford Otosan, EGAS’ın sistem tasarım ve entegrasyonunu da kendisi geliştirmiş ve tüm ünitenin bir araya getirilişine dair sınai mülki haklarına sahip olmuştur.
Proje kapsamında ortak çalışılan KOBİ’ler ile her biri dünyada ilk olan 3 alt Ar-Ge projesi; “Tek Silindirli Optik Geliştirme Motoru”, “Motor ve Güç Aktarma Organlarının Titreşim ve Gürültü Haritasının Çıkarılması için Robot” ve “AlSiMo Egzos Manifoldu Malzemesi Geliştirilmesi” de başarıyla tamamlanmıştır.
Ford Otosan, 2013 yılında JMC (Çin) ile imzaladığı Ecotorq motorların Çin’de üretimi için Teknoloji Lisans Anlaşması imzalayarak fikri mülkiyet haklarının %100’ünün Ford Otosan’a ait olduğu Ecotorq motorların dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere üretilmesine izin vermiştir. İlk üretimin gerçekleşeceği 2017 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak lisans anlaşmasından sağlanacak gelir, hem Ford Otosan’a hem de Türkiye ekonomisine fayda sağlayacaktır. Ford Otosan bu sayede otomotiv sektöründe bu ölçekte teknoloji ihracatı gerçekleştiren ilk şirket olmuştur.
KARSAN OTOMOTİV SANAYİ VE TİC. A.Ş VE HEKSAGON MÜHENDİSLİK VE TASARIM A.Ş.
Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu
Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu Projesi; toplu taşıma araçlarında yenilikçi uygulamaları içeren, müşteri memnuniyeti yaratan, kendi sınıfındaki yerli ve ithal muadil araçlara göre üstün bir araç projesidir.
Projede geliştirilen her bir aracın tasarımında yenilikçilik, çevre dostu yaklaşım, engelli ve yaşlı bireylerin erişimini kolaylaştırma, ergonomi, ulusal ve uluslararası standartlara uyum unsurları göz önünde bulundurulmuştur.
Projede platformun geliştirme fazında farklı pazar ve kullanım amaçlarına uygun tasarım olması hedeflenmiştir. Karsan Jest tüm tasarım sürecinde ergonomi kriterlerine uygun olarak tasarlandığından dolayı pazardaki diğer araçlara göre daha ergonomik ve ferahtır.
Proje pazarda yerli bir firma olan Karsan’ın rekabet gücünü arttırmıştır ve Türkiye’de önemli bir pazar payı elde etmiştir. Türkiye’de 5000’in üzerinde satış gerçekleştirilmiş ve yurtdışına ihraç edilmiştir. Yerli bir tasarım ve mühendislik firması olan Hexagon Studio’nun otomotiv sektöründe konsept araç tasarımı konusunda yetkinliklerini ve tecrübesini geliştirmesi hedeflenmiş, bu hedeflere başarıyla ulaşılmıştır.
TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
Tüpraş Enerji Ağı İzleme ve Karar Destek Sistemi
Enerji, modern sanayi toplumlarında kalkınmanın bir anlamda motorudur ve enerji verimliliği, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan öncelikli faktörler arasındadır. Geliştirilen proje ile rafineri proseslerinin güvenliğini tehlikeye atmadan, yüksek maliyetli enerji giderlerini minimize ederek rafinerilerin enerji verimliliğini arttırmayı amaçlayan bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Sistem, modüler yapısı ile elektrik ve buhar üretimi/tüketimi olan farklı rafineri ve sanayi tesislerinde de kolaylıkla kullanılabilir. Enerji maliyetlerini iyileştirmenin yanı sıra, sera gazı ve diğer zararlı gazların salınımının azaltılması, su tüketiminin iyileştirilmesi konularında da hizmet verebilir. Geliştirilen yazılım, İzmit Rafinerisi için 2016 yılında devreye alınmıştır ve ortalama 800 TL/saat kârlılık sağlanmıştır. Yapılan son çalışmalara göre projenin tüm Tüpraş rafinerilerine yaygınlaştırılması ile beklenen ek getiri yıllık 20 milyon TL’dir. 2015 verileri ile kıyaslandığında CO2 emisyon değerlerinde %’4lük bir azalma yaşandığı gözlenmiştir. Bu oran, dört rafineri için toplam 13.000 ton/yıl düşüşe karşılık gelmektedir.
VESTEL ELEKTRONİK SAN. TİC. A.Ş.
Akıllı Telefon ve Televizyon Üretiminde Nano Krom Kaplama Sistemi
Vestel Ar-Ge çalışmaları ile ürün tasarımlarını yaparken aynı zamanda, üretim teknolojileri alanında ve sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda inovatif metotları ile üretimlerini geliştirmektedir. Akıllı Telefon ve TV üretiminde nano krom kaplama sistemi de bu teknolojilerden biridir. Sanayide mevcut kullanımda olan elektroliz ile krom kaplama sistemleri çevreye ve insan sağlığına zararlı asitler ve kanserojen Cr6, Cr3 oksitleri içermektedir. Projenin çıktısı olan nano krom kaplama üretim teknolojisi ise hiçbir kimyasal ve kanserojen Cr6-Cr3 oksitleri kullanmadan “0” atık ile Akıllı Telefon ve TV sektöründe ilk defa Vestel tarafından geliştirilmiştir. Teknoloji gelişimi ile kaynak etkinliği artırılmış, yaşam döngüsünün çevre üzerindeki etkileri azaltılmış, bunu yaparken de mevcut teknolojilere göre %70 maliyet tasarrufu ile %97 üretim verimliği sağlamıştır. Zararlı maddelerin ve suyun kullanılmamasıyla emisyon ve atıkların “0” olması sağlanmış ve Vestel’in sürdürülebilirlik misyonunda önemli bir adım olmuştur. Nano krom kaplama üretim teknolojisi aynı zamanda Avrupa’nın en saygın ödüllerinden birisi olan AB Çevre Ödülleri, Türkiye Programı ve AB ödülü almıştır.
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.